perjantai 23. elokuuta 2013

Kerhoilta 19.8. 2013, juttua katukuvauksesta.Katukuvaus on julkisilla paikoilla, useimmiten kaduilla tapahtuvaa, ennakkoon suunnittelematonta ihmisten ja tilanteiden kuvausta. Kysymys ei kuitenkaan ole sattumanvaraisesta näppäilystä kaduilla, eikä katumaisemien tai ihmisten tallentamisesta ilman ideaa, vaan että kuvasta pitää löytyä joku juju, mielenkiintoinen kuvaajan havaitsema sisältö. Katukuvaus on pieniä huomioita, sattumuksia, ratkaisevia hetkiä, teräviä havaintoja, huumoria. Katukuvaaminen vaatiikin tilannetajua, nopeaa reagointia, kykyä löytää asioita ja yhdistellä niitä. Tarvitaan myös rohkeutta mennä tilanteisiin niin, että saa kuvan otettua.

 Katukuvauksessa kuvataan yleensä kuvaajalle tuntemattomia ihmisiä, jotka eivät ole tietoisia kuvaamisesta, kohde ei siis poseeraa. Katukuvaaja ei piiloudu vaikka huomaamattomasti yrittääkin kuvata, eikä myöskään ole mikään paparatsi. Hommassa on siis eduksi, että kamera on pieni ja huomaamaton. Katukuvaaja ei toimi yhteistyössä kuvattavan kanssa. Tilanteet eivät ole rakennettuja, ympäristöä ja elämän merkkejä ei mitenkään siivota kuvasta. Rajaus ja sommittelu sen sijaan ovat avain asemassa. Oikea valotus on plussaa, mutta esim. puhkipalaneisuus ei välttämättä pilaa kuvaa, eikä horisontin tai rakennusten vinous haittaa.
Katukuvausta ei siis varsinaisesti suunnitella, mutta katukuvauspaikan voi suunnitella. Katukuvauksen harrastajan kannattaa etsiä kaupungista mielenkiintoisa tiloja kuvauksen taustaksi ja odotella sopivaa uhria paikalle, muistuttaa siis luontokuvausta! Hyviä estradeja ovat mm. mielenkiintoisten mainosten edustat, värikkäät seinät, katumaalaukset, liikennemerkit kaupungin valot, mutta ne eivät yksinään riitä. Sisällöksi tarvitaan vielä jotain muuta. Hyvässä katukuvassa on usein mielenkiintoisia rinnastuksia. Kuvan juju voidaan saada aikaan rytmillä, väreillä, muodolla, yhtäläisyyksillä tai erovaisuuksilla. Ihmisten eleitä ja paljastavia ilmeitä kannattaa tarkkailla kameran linssin läpi ja huumori on aina plussaa.


Katukuvaus on erittäin haastavaa ja mielenkiintoista. Harrastus ei sovi perfektionistille, eikä välinefriikille, eikä kovin päämäärätietoiselle. Parhaat kuvat voivat olla sattumia.

Pitkäzoominen pokkari on hyvä katukuvauskamera ja suurkaupunki on hyvä katukuvauspaikka.
Hommaan erikoistuneita kuvaajia:
Matt Stuart
Henri Cartier-Bresson 
Garry Winogrand
Lukas Vasilikos
Jouko Leskelä
Sami Kero

Kirj. Riitta ja A_K
Kaikki kuvat Riitta VeijolaEi kommentteja:

Lähetä kommentti